Stijve grote teen
Stijve grote teen (Hallux Rigidus)
De plaats waar artrose van de voet het meest voorkomt, is aan de basis van de grote teen. Dit gewricht wordt het metatarsofalangeaal gewricht genoemd, ook wel MTP 1 gewricht. Het is een belangrijk gewricht, dat bij iedere stap die u neemt moet buigen. Als het gewricht stijf begint te worden, kan lopen pijnlijk en moeilijk worden. In het MTP 1 gewricht worden, net als in elk ander gewricht, de gewrichtsoppervlakken van de botten bedekt met glad gewrichtskraakbeen.
Als slijtage of letsel het kraakbeenoppervlak beschadigt, gaat het ruwe bot oppervlak met elkaar scharnieren. In de loop van de tijd kan zich op het bot een botspiek (= osteofyt) ontwikkelen. Deze spiek kan ervoor zorgen dat uw teen niet meer zo ver kan buigen als nodig is om goed te lopen. Het resultaat hiervan is een stijve grote teen of hallux rigidus. Hallux rigidus ontstaat meestal bij volwassenen tussen 30 en 60 jaar oud.
Niemand weet waarom het bij sommige mensen wel en bij anderen niet optreedt. Het kan het gevolg zijn van een letsel aan de teen die het gewrichtskraakbeen beschadigt of van verschillen in de bouw van de voet, die de krachten op het gewricht laten toenemen.
Symptomen:
- Pijn in het gewricht als u actief bent, vooral bij de afzet van de tenen bij het lopen.
- Zwelling rond het gewricht.
- Een bult, zoals een bunion of eeltplek, die zich ontwikkelt op de bovenzijde van de voet.
- Stijfheid in de grote teen en de onmogelijkheid de teen op en neer te bewegen.