Steunzolen
Steunzolen
Voetklachten kunnen allerlei oorzaken hebben, maar ze kunnen ook zelf de oorzaak zijn van klachten aan de knieën, heupen of rug. Gelukkig kan de podoloog de klachten vaak goed behandelen met schoenadvies of het aanmeten van steunzolen.

Voorkomen en behandelen
Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet. De podoloog behandelt voetklachten, houdingsklachten of klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten (denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten). Vaak is het de huisarts of specialist die doorverwijst, maar een verwijzing is niet altijd noodzakelijk.
Steunzolen of orthopedische schoenen
De behandeling van de podoloog bestaat meestal uit schoenadvies en speciaal voor u gemaakte steunzolen. Om de juiste behandeling te kiezen werkt de podoloog samen met de verwijzer, maar ook met bijvoorbeeld de orthopedisch schoentechnicus, Mensendieck- en Caesartherapeut, osteopaat, chiropractor, bedrijfsgeneeskundige (arbo) dienst, pedicure en de schoenvakhandel. Zo wordt er vanuit verschillende disciplines gekeken naar uw klachten. Zijn steunzolen niet de optie, dan kijkt de podoloog of aangepaste of orthopedische schoenen nodig zijn.
Aanmeten steunzolen
Bij Stadtmüller krijgt u geen standaard steunzolen mee. Aangezien geen enkele voet gelijk is en de klachten per persoon kunnen verschillen, beginnen we met een gesprek waarin het probleem wordt besproken. Vervolgens gaan we afdrukken maken van de voeten. Ook maken we een loopanalyse, een voetonderzoek en bekijken we de voeten nauwkeurig op een voetspiegel. Met de informatie die hieruit voortkomt plaatst de podoloog verschillende elementen onder de voeten en test deze. Is de podoloog tevreden, dan maakt hij een zolenplan voor de steunzolen en worden de steunzolen gemaakt. Nadat u de steunzolen heeft ontvangen wordt er een afspraak gemaakt voor controle van de steunzolen, eventueel kunnen er dan ook nog aanpassingen worden gedaan. U komt ieder jaar terug bij de podoloog om de stand van het lichaam en de kwaliteit van de steunzolen in de gaten te houden.
Bert van Veen, registerpodoloog bij Stadtmüller: “Mijn doel is de klant van zijn of haar klachten af te helpen door samen te werken met andere disciplines. De zool is een stukje van de puzzel. Door samenwerking met fysiotherapeuten, chiropractors en huisartsen geven wij advies in het proces van de verbetering van uw gezondheid. Hierdoor kan Stadtmüller u het hele pakket bieden.”
Onderhoud en verzorging
In het begin draagt u de steunzolen enkele uren per dag, maar als u eenmaal gewend bent aan de steunzolen kunt u er de hele dag mee lopen. De zolen moeten vlak in de schoenen liggen, verwijder hiervoor eventuele comfortzooltjes uit uw eigen schoenen. Zo krijgt uw voet ook direct meer ruime. Het is belangrijk om uw steunzolen goed te laten luchten, haal ze daarom iedere avond uit uw schoenen. Steunzolen kunnen soms vochtig worden door transpiratie of regen, dit is geen enkel probleem. Laat de zooltjes op natuurlijke wijze drogen en plaats ze niet bij de verwarming of kachel.
Vergoeding steunzolen
Een paar steunzolen gaat gemiddeld 1 tot 2 jaar mee. Dit ligt aan het gebruik van de zolen. De podoloog van Stadmüller is aangesloten bij Stichting LOOP, waardoor de behandeling vergoed wordt door de meeste zorgverzekeraars. Bekijk via de verzekeringsmodule of u een vergoeding krijgt voor uw steunzolen.

Bent u geïnteresseerd in steunzolen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over steunzolen? Laat het ons gerust weten. Ons team helpt u graag verder.