Morton's neuroom

Morton's neuroom

Als u soms het gevoel hebt op een steentje te lopen en u heeft voortdurend pijn in de bal van uw voet, kan het zijn dat u een Morton’s neuroom hebt. Een neuroom is een goedaardige zwelling van een zenuw. Morton’s neuroom is een verdikking van weefsel dat de zenuw, die naar de teen gaat, omgeeft.

Een Morton’s neuroom treedt op waar de zenuw onder het ligament, dat de middenvoetsbeentjes (metatarsalia) in de voorvoet verbind, doorgaat. Morton’s neuroom ontwikkelt zich meestal tussen de derde en vierde teen, vaak als gevolg van irritatie, letsel of overmatige druk. Morton‘s neuroom kom 8 tot 10 keer vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.


Symptomen:

  • Normaal gesproken zijn er geen uitwendige tekenen, zoals zwellingen, te zien.
  • Er is sprake van een branderige pijn, die in de tenen kan uitstralen. De pijn wordt geleidelijk erger met activiteiten of bij het dragen van schoenen. Er is slechts zelden sprake van nachtelijke pijn.
  • Er kan ook een doof gevoel van de tenen of een onaangenaam gevoel in de tenen bestaan.


Hardlopers kunnen pijn krijgen bij de afzet van het startblok. Schoenen met hoge hakken, die de voet in een soortgelijke positie brengen bij de afzet, kunnen de aandoening ook erger maken. Dat kan ook gebeuren bij het dragen van strakke en nauwe schoenen, omdat daarbij de middenvoetsbeentjes tegen elkaar worden gedrukt waardoor de zenuw in de knel komt.