Hielspoor

Hielspoor

Fásciïtis Plantaris, in de volksmond meestal hielspoor genoemd, is een vervelend, hardnekkige en pijnlijke blessure. Het is een soort ontsteking of irritatie van een pees die onder de voetboog door loopt. Deze pees begint ter hoogte van de hak en loopt tot de bal van de voet.

 

De oorzaak van hielspoor is vaak overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel tijdens het opstaan en traplopen. Dit kan uitstralen naar de voorvoet en kuiten. Meestal zakt de pijn wat af na enkele minuten bewegen. Tijdens het lopen komt er veel belasting op de pees en nemen de klachten weer toe. Het looppatroon wordt vaak aangepast aan de pijn waardoor andere lichaamsdelen en –structuren worden belast.

 

Hielspoor kan in principe iedereen krijgen. Echter bepaalde (groepen) mensen hebben wel een verhoogd risico. Hielspoor is een bekende hardloop blessure en personen die veel wandelen hebben meer kans op hielspoor. Evenals mensen die een afwijkende stand van de voet hebben en mensen met overgewicht. Ook overpronatie van de voet kan een oorzaak zijn van hielspoor. Dit houdt in dat de voet bij het voetgewelf doorgezakt is. Hierdoor komt er veel druk op de peesplaat te staan. Goed schoeisel en een zooltje kunnen dit corrigeren.

 

Behandeling

  • Rust is belangrijk, probeer een balans te krijgen tussen belasting en belastbaarheid
  • Koelen: rol een flesje ijs onder de bal van de voet
  • Strek uw kuiten op een traptrede
  • Let op uw voeding, hanteer voedingsrichtlijnen die gelden bij jicht zoals; geen kaas, alcohol, orgaan- varkensvlees, chocolade en pinda’s
  • Fysiotherapie, shockwave therapie of acupunctuur
  • Laat een podologische zool aanmeten, dit helpt de voet te ontlasten en zal corrigeren