Hamertenen en klauwtenen
Hamertenen en klauwtenen
Veel voorkomende afwijkingen bij de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Deze standafwijkingen komen regelmatig voor in combinatiem met standafwijkingen van de voet. Een voorbeeld is een hallux valgus met doorgezakt dwarsgewelf van de voet zelf. Ook een te lange 2e teen kan dergelijke standafwijking veroorzaken zeker in te nauwe schoenen waardoor eigenlijk te weinig ruimte aanwezig is voor die teen.
Oorzaak:
Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een “hamer” die met zijn uiteinde op de vloer “slaat” of de vorm van een “klauw” die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt.
Klinisch is het van belang om te differentieren tussen een rigide en een nog corrigeerbare standafwijking. Met name rigide afwijkingen veroorzaken pijnlijke drukplekken met eeltvorming op de gewrichtjes en toppen van de tenen. Ook de weke delen onder de bal van de voet raken overbelast.