Artrose van voet en enkel
Artrose van voet en enkel
Artrose is de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit in Nederland. Het kan op iedere leeftijd beginnen en betekent letterlijk “pijn in een gewricht”. Als gevolg daarvan wordt artrose als term gebruikt voor een groot aantal verschillende aandoeningen. Hoewel er geen therapie bestaat voor artrose, zijn er vele behandelmogelijkheden beschikbaar. Het is belangrijk vroeg hulp te zoeken zodat de behandeling zo vroeg mogelijk kan worden ingezet. Met behandeling kunnen mensen met artrose de pijn meestal onder controlehouden, actief blijven en een bevredigend leven leiden zonder chirurgie.
De meest frequent door artrose aangedane gewrichten van de onderste ledematen zijn:
- De enkel (tibiotalair gewricht). De enkel is de plaats waar het scheenbeen (tibia) op het bovenste botvan de voet (talus) rust.
- De drie gewrichten van de achtervoet. Dit zijn: – het subtalair of talocalcaneair gewricht, waar de onderkant van de talus met het hielbeen (calcaneus) scharniert,- het talonaviculair gewricht, waar de talus scharniert met het scheepjesbeen (naviculare) en; – het calcaneocuboidale gewricht, waar de calcaneus scharniert met het vierkantsbeen (cuboid) aan de buitenzijde van de voetwortel.
- De middenvoet (metatarsocuneiforme gewricht). Dit is waar een van de voorvoetbeentjes (metatarsalia) scharniert met de kleinere middenvoetsbeentjes (cuneiformen).
- De grote teen (eerste metatarsofalangeale gewricht). Dit is waar de eerste metatarsaal scharniert met het grote teen bot (falanx). Dit is ook de plaats waar hallux valgus zich meestal ontwikkelt.